Navigace

Diskuze o všem, co nelze zařadit do jiné sekce.
Discussion about everything what has not own section.

Navigace

Příspěvekod Jenda1 » 27.08.2009 05:37

Ahojky plánuji koupi navigace docela se mi zalíbila Garmin 760 lifetime tak se chci zeptat jestli máte někdo s touto navigací zkušenosti zda je dobrá atd....Zaujala mě právě ta série lifetime jelikož tam nabízejí upgrade map po celou dobu životnosti navigace zdarma. :huh:
Jenda1 Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Mogul Safety Cup 2009 (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1)
13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1)
21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) 3. místo (1)
Sponzor (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (3)

Kia Rio III (2016)
0 km @ 0 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: Navigace

Příspěvekod -drb- » 27.08.2009 14:51

mám 765T Lifetime, kupováno nedávno, zatím spokojenost. Velmi solidní mapy, narazil jsem na pár drobnějších chyb (chybějící kruhák, jiná omezení rychlosti než v reálu apod.) a zatím jen jednu větší chybu - jedna silnice je v navigaci o pár set metrů posunutá, takže to špatně navigovalo na odbočku, ale žádná trága - po pár metrech navigace upravila trasu a v klidu jsem dojel.

Občas se chová trochu svéhlavě, když se nastaví navigace na nejkratší trasu - pak to vede kdejakou rozbitou okreskou a časově se to může protáhnout. Naštěstí jsou v mapách většinou správně označeny nezpevněné cesty, takže vyložené polní či lesní cestě se vyhne (pochopitelně pokud nezměníš nastavení). Při nastavení "rychlejší čas" to naopak velmi upřednostňuje dálnice i při poměrně krátkých úsecích, kde je rozdíl času minimální.

Dostaneš k tomu navíc další dvě mapy (Atlas CZ a Topo Czech), které si tam přes PC můžeš dohrát (návod je ale docela bídný). Pro navigaci autem rozhodně doporučuju jet pouze podle vestavěné mapy a ostatní vypínat. Když je zapnutá Topo Czech současně s vestavěnou, tak navigace při přepočtu trasy občas vytuhne a přestane vykreslovat mapu. Naopak pro turistiku nebo pro geocaching se Topo Czech hodí.

Celkově jsem s tou navigací velmi spokojen, peněz nelituju. Zatím vždy mne spolehlivě dovedla, kam jsem potřeboval. Hlasový výstup je solidní, radí včas a přitom zbytečně nekecá. Pokud minu odbočku (ať už omylem nebo schválně), přepočítá trasu velmi rychle a přizpůsobí se. Při plánování trasy lze přidat libovolný počet průjezdních bodů, případně lze naplánovat trasu na PC v přiloženém sw, trasu uložit a pak nahrát do Garmina, kde si ji vnitřní sw přepočítá (nebude tedy úplně shodná, ale na PC jde lépe přidávat průjezdní body - ty pak jsou zachovány).
-drb- Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW (2009)
28000 km @ 7.0 l/100km

Příspěvekod Weroniica » 27.08.2009 16:53

Já používám www.mapy.cz :lol: :lol: :lol: je to spolehlivé a ve spojení s tiskárnou to nemá chybu 8-) ani signál tomu pak na cestách nepadá ... :P a když už ji pak nepotřebuju, dá se využít i jinak :tongue: :tongue: :tongue: Nevýhodu to má v tom, že kdyby se dalo tisknout na toaleťák... Bylo by to příjemnější pozdější použití :roll:
H L A V N Í - S P A M E R K A, ale jinak mě mají rádi... Fakt! :love:
Weroniica Žena
Přispěvatel fóra

4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1)

Volkswagen Transporter (2000)
0 km @ 10 l/100km

Příspěvekod -drb- » 27.08.2009 17:33

Hele, a umí ta tvoje navigace www.mapy.cz fungovat taky třeba na horách, bez počítače, kdy si řeknete, že pojedete někam na nové místo? Poradí ti v případě, že přejedeš odbočku? Má hlasový výstup? Já se jen ptám, přeci jen se moc neorientuju v možnostech dnešních tiskáren. Třeba toho dneska už umí tisknout na papír mnohem víc a předvídají, kde řidič udělá chybu. ;)

Srovnávat tvůj přístup s naviagcí je jako odmítání mobilu, protože na volání přece stačí pevná linka - je to levnější, neřeším signál, neřeším baterku a navíc, mohu se na šňůře dokonce oběsit. To prostě mobil neumí. ;)

Navigace a papírová mapa jsou prostě jiná kategorie. Nákupem navigace jsem klasickou mapu nezahodil - má své nedocenitelné výhody. Totéž platí o mapaách na internetu - také mají svá plus. Ale jsou to prostě navzájem nezaměnitelné věci. Dokážou se ve více či méně omezené míře suplovat, ale úplně nahradit zatím ne.

P.S.: spam je zajímavý koníček, ale když se někdo ptá na zkušenosti s navigací, asi není ideální mu poradit, že se na ni (ne)může vysr***. ;) Třeba má prověřené lopuchové listy a kancelářský papír A4, byť s obrázky, nedocení. ;)
-drb- Neuvedeno
Uživatel fóra

Kia cee'd SW (2009)
28000 km @ 7.0 l/100km

Příspěvekod Marek_Km » 27.08.2009 18:10

-drb- píše: Když je zapnutá Topo Czech současně s vestavěnou, tak navigace při přepočtu trasy občas vytuhne a přestane vykreslovat mapu.

Na tohleto pozor, nesmí být aktivní víc, než jedna mapa :!: :!: :!: Je to i v návodu. Pokud Tě to pak špatně naviguje, tak se nediv. :!:
Kia Cee´d 1.4 EX 80kW (2007)
Marek_Km Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

2. sraz Kia-Club.org (1) 4. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd (2007)
167000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod Weroniica » 27.08.2009 20:04

Offtopic :
Je mi líto, že si to nepochopil, jinak k tvé odpovědi... GPS mě nikdy ničím neučarovala, vždy vybrala nejdebilnější cestu (ano je to v "nastavení" a už vůbec nemluvím o tom, že když se ztratíš, stejně musíš hrábnout po mapě, pač ona nezvládne nic víc než "přepočítávám" a vrátit se zase nazpět... Už vůbec nemluvím o nových uzavírkách (nevymluvíš mi, že tak často se to neaktualizuje) a celkově všech "každodeních průserů na silnici" Takže vzteky začneš to auto vážně prohrabávat a hledat mapu. Je mi nějakých 20 let... Tatínek si mě právě zaměstnal jako "autodopravce", jezdím rozvozy se stavebním materiálem takřka po celé ČR a GPS sem měla v autě jednou a nikdy víc. Raděj budu držet v ruce mapu a čumět po cedulích, než dementně poslouchat GPS a najet o spoustu km navíc a nejen to... Ty cesty fakt stojí za to...
PS: Spammerka jsem a jiná už nebudu, ale rozhodně své slova nemyslím ve zlým a většinou (alespoň těch co nesedí a nehledají problém ve všem) jsou pochopeny...
H L A V N Í - S P A M E R K A, ale jinak mě mají rádi... Fakt! :love:
Weroniica Žena
Přispěvatel fóra

4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1)

Volkswagen Transporter (2000)
0 km @ 10 l/100km

Příspěvekod geocomp » 27.08.2009 20:57

no já používám soft v PDA a musím zůstat někde mezi oba tábory, navigace je dobrá věc ale ne 100% jistota klidného dosažení cíle. Je fakt že pokud přejedete tak si to samo přepočítá cestu ale ......... je tu ale ................. stalo se mi že jsem se musel vyhnout uzavřenýmu mostu v jedné vísce tak jsem odbočil a navigace začala přepočítávat. Do teď všechno v poho až do příští křižovatky kde mě nutila jet na opačnou stranu než byl vysněný cíl - prostě mě nutila udělat kolečko abych musel přejet ten most, řídit se pokyny tak tam kroužím dokud mi nedojde palivo takže je dobré předem omrknout mapu třeba i jen v navigaci a vědět trošku o trase víc než se nechat slepě vést. Na druhou stranu dělal jsem si pěší výlet po krajině kde jsem to neznal a navigačku jsem si jen pustil a nezadával trasu - prostě jsem to použil jen jako mapu abych věděl kde jsem. Pohodová záležitost.
geocomp Muž
Fanda vozů Kia

Kia Carens II (2002)
172000 km @ 7 l/100km

Příspěvekod Axel » 27.08.2009 21:50

Samotnou navigaci bych si nekoupil, ale jelikož jsem si koupil telefon a měl gps už v sobě tak ji používám a souhlasím s nazorem výš...
Fandím:
Moto GP
Tým: Ducati Marlboro Team; Jezdec: Casey Stoner (samo na prvním místě jsou naši jezdci :) )

Formule F1
Tým: Scuderia Ferrari Marlboro; Jezdec: Felipe Massa
Axel Muž
Fanda vozů Kia

5. sraz Kia-Club.org (1) Organizátor srazu (1)

Kia cee'd SW (2008)
34000 km @ 7.6 l/100km

Příspěvekod Jenda1 » 28.08.2009 05:41

Tak vidím že jsem rozpoutal docela pěknou bitvu mezi pro a proti já ale hlavně chtěl znát zkušenosti majitelů navigací samozřejmě mapu nezavrhuju vozím ji stále v autě ale myslel jsem si že by navigace jako pomocník nemusela být špatná. :|
Jenda1 Muž
KIA Family

Mogul Safety Cup 2009 (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1)
13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1)
21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) 3. místo (1)
Sponzor (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (3)

Kia Rio III (2016)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Axel » 28.08.2009 09:19

Jako pomocník je to dobrá věc a co teprv na geocaching 8-) 8-) 8-) tam bych se bez ní neobešel....
Ale občas navigace může být :evil: :evil: :evil: a pak to dopadne např. tak, že s kamionem zajedete do jednosměrky a při couvání ven štrejchnete 4 auta....
Fandím:
Moto GP
Tým: Ducati Marlboro Team; Jezdec: Casey Stoner (samo na prvním místě jsou naši jezdci :) )

Formule F1
Tým: Scuderia Ferrari Marlboro; Jezdec: Felipe Massa
Axel Muž
Fanda vozů Kia

5. sraz Kia-Club.org (1) Organizátor srazu (1)

Kia cee'd SW (2008)
34000 km @ 7.6 l/100km

Příspěvekod -drb- » 28.08.2009 12:33

geocomp píše:no já používám soft v PDA a musím zůstat někde mezi oba tábory, navigace je dobrá věc ale ne 100% jistota klidného dosažení cíle. Je fakt že pokud přejedete tak si to samo přepočítá cestu ale ......... je tu ale ................. stalo se mi že jsem se musel vyhnout uzavřenýmu mostu v jedné vísce tak jsem odbočil a navigace začala přepočítávat. Do teď všechno v poho až do příští křižovatky kde mě nutila jet na opačnou stranu než byl vysněný cíl - prostě mě nutila udělat kolečko abych musel přejet ten most, řídit se pokyny tak tam kroužím dokud mi nedojde palivo takže je dobré předem omrknout mapu třeba i jen v navigaci a vědět trošku o trase víc než se nechat slepě vést. Na druhou stranu dělal jsem si pěší výlet po krajině kde jsem to neznal a navigačku jsem si jen pustil a nezadával trasu - prostě jsem to použil jen jako mapu abych věděl kde jsem. Pohodová záležitost.

Ten Garmin má zajímavou funkci - objížďka. Pak najde jinou trasu a nevrací se. Funguje i na delších objížďkách. Párkrát vyzkoušeno, ale u objížďky většinou jedu podle značení a kašlu na rady navigace.

Navíc furt se opakuje - navigace nenahradí mozek. Slepě se jí držet je blbost. Takže když vidím objížďku, tak se držím více značení než navigace. A to platí i pro spamerku - žádná navigace zatím nemůže reagovat úplně on-line. Aktualizace jsou jednou za čtvrt roku (Garmin Lifetime), ovšem platí, že čím nedůležitější silnice, tím déle trvá zanesení změny. Nejsou tam občas zaneseny kruháky + odbočky staré třeba rok a půl, ale není to problém. Když vidím, že mne navigace táhne rovně, tak přece nebudu na nezaneseném kruháku zmatkovat. Občas se tam objeví věci dostupné přes RDS-TMC. V ČR je toho zatím málo (občas zácpa na D1, uzávěry v Praze), ale i to se rozšiřuje. Mile mne překvapilo, že třeba uzávěra silnice v Bohdanči tam je a navigace na to reaguje - to je jeden z příkladů.

Jinak platí, že čím levnější navigace, tím víc starostí - mohou být zastaralé mapy, pomalý procesor (takže zoufale pomalý přepočet), málo paměti, chybí info o nezpevněných cestách, nemožnost přidávat více průjezdních bodů atd. Pochopitelně to neznamená, že drahá navigace je automaticky dobrá. To vůbec ne. Opravdu dobrá a bezproblémová není žádná - jde jen o to, aby těch problémů bylo co nejméně. Vždy je dobré se před cestou podívat do normální mapy a aspoň tušit, jaké jsou hlavní tahy tím směrem a jak je to daleko. Pokud pak projíždím nějakým městem a navigace mne nutí sjet z hlavního tahu, protože je to kratší uličkami, tak to většinou ignoruju a projedu město po hlavní.
-drb- Neuvedeno
Uživatel fóra

Kia cee'd SW (2009)
28000 km @ 7.0 l/100km

Příspěvekod geocomp » 28.08.2009 21:44

Něco k aktualizaci - myslíte že je možné aby každých čtvrt roku bylo možné zanášet do nových map všechny změny v republice, evropě i světě. Ani náhodou protože technicky za tři měsíce není možné projet všechny nové silnice, přeložky, změny dopravního značení atd. To prostě není v moci žádné společnosti která vyvíjí navigační soft nebo třeba i jen mapy pro navigace.
geocomp Muž
Fanda vozů Kia

Kia Carens II (2002)
172000 km @ 7 l/100km

Příspěvekod Marek_Km » 28.08.2009 22:03

Tady spíš nejde o zanášení nových věcí do map, ale spíš o vydávání nových map a co vím, tak víc než jednou do roka se jedna a ta samá mapa nevydává...
Kia Cee´d 1.4 EX 80kW (2007)
Marek_Km Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

2. sraz Kia-Club.org (1) 4. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd (2007)
167000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod masaj » 28.08.2009 23:20

Sorry- ale já bych si osobně nikdy navigaci nikdy nekoupil PDA je moje volba . GPS softu plny internet a jiné využiti . Tudle jsem byl u zubaře a než sem přišel na radu udělal jsem tabulku (blabla) poslal šéfovy a už sem nemusel do práce atd. :thu:
masaj Muž
Uživatel fóra

Kia cee'd II (2013)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod PetrLa » 29.08.2009 07:38

masaj píše:Sorry- ale já bych si osobně nikdy navigaci nikdy nekoupil PDA je moje volba . GPS softu plny internet a jiné využiti . Tudle jsem byl u zubaře a než sem přišel na radu udělal jsem tabulku (blabla) poslal šéfovy a už sem nemusel do práce atd. :thu:

[rejp]...no pokud máš za celý pracovní den na práci jen jednu tabulku, tak jsi happy man[/rejp] :-)
PetrLa Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Sponzor (1)

Další

Zpět na Všeobecný pokec / General Discussion